Nova godina i praznici u Saudijskoj Arabiji

Ceo svet je valjda u nekoj prednovogodišnjoj euforiji. Kite se jelke, ukrašavaju domovi, biraju pokloni.

Negde na Bliskom Istoku, postoji jedna zemlja koju ova euforija uopšte ne dotiče.

U Saudijskoj Arabiji sada je 1438.godina. Ovde je hidžretski kalendar u zvaničnoj upotrebi, datumi po hidžretskom kalendaru su na svim zvaničnim dokumentima, mada često u kombinaciji sa gregorijanskim. Ime je dobio po Hidžri, Mohamedovom prelasku iz Meke u Medinu 622.godine. Hidžrijski kalendar je lunarni kalendar, ima 12 meseci, ali svaki traje 29 ili 30 dana, što znači da godina po ovom kalendaru traje 354 ili 355 dana. Samim tim, početak nove godine se ne poklapa sa onim po gregorijanskom kalendaru, već se pomera iz godine u godinu. Tako je nova 1438. godina počela 2.oktobra 2016., odnosno 1.Muharama. Osim Saudijske Arabije, ovaj kalendar koriste i druge muslimanske zemlje, ali samo radi poštovanja verskih praznika.

Za tumačenja datuma po hidžri kalendaru koristimo online konvertore, evo jednog na linku ovde. Kada je tvoj Hidžri rođendan?
Ne sviđa mi se ovaj kalendar, pošto je godina kraća, brže se stari. 😀

U Saudijskoj Arabiji su do skora plate zaposlenima u javnom sektoru isplaćivane prema hidžretskom kalendaru. Od oktobra (tačnije, od početka 1438.godine) se počelo sa isplatom po gregorijanskom kalendaru, zbog usklađivanja sa fiskalnom godinom i privatnim sektorom, i kao mera štednje radi smanjenja budžetskog deficita.

Jedini praznici u Saudijskoj Arabiji su Eid Al-Fitr , Eid Al-Adha i dan državnosti o kome sam pisala ovde. Kada su verski praznici u pitanju, praznuje se i do 10 dana u javnom sektoru, i tada skoro ništa ne radi, ili ima izmenjeno radno vreme.

Eid Al-Fitr, odnosno Ramazanski bajram, proslavlja se po okončanju meseca posta – Ramazana, koji je 9. mesec u hidžretskoj godini. Ovde ima razmimoilaženja među muslimanskim zemljama – neke određuju dane praznika po matematičkim proračunima (npr. Turska), u nekima se mora stvarno videti mlad mesec i onda se objavljuje početak praznika (među ove spada i Saudija, koja ima 6 komiteta sačinjenih od matematičara, astronoma i dobrovoljaca koji posmatraju mesec), a neke muslimanske zajednice slepo prate objave Saudijske Arabije jer se u njoj nalaze dva najsvetija mesta za muslimane. Zbog toga se prestanak posta i početak proslave razlikuje od zemlje do zemlje.

Tokom ovog meseca, preko dana se ne konzumira ni hrana ni tečnost, i prvi zalogaj po zalasku sunca su urme. Tokom ovog meseca, Saudijci bukvalno menjaju dan za noć. Za Ramazan se vezuje dobročinstvo, pa tako ćete u toku ovog meseca dobijati mailove od kolega gde vas pozivaju da donirate za izgradnju džamija i tekija, u supermarketu je gotovo praksa da se račun zaokružuje na viši iznos pri čemu razlika predstavlja vašu donaciju, otvaraju se brojevi za SMS donacije. Daruju se deca, a kuće se bogato ukrašavaju.

Eid Al-Adha, odnosno Kurban bajram, proslavlja se po završetku Hadža – hodočašća u Meku koje se obavlja između 8. i 12. dana poslednjeg meseca u hidžretskoj godini. Hodočašće u Meku se može obaviti i van ovog perioda, tada je to Umra. Za Eid Al-Adha se žrtvuje životinja (krava, kamila, ovca; samo ne svinja koje ovde i ne postoje), čije se meso deli na tri dela – za porodicu, za rodbinu i prijatelje i za siromašne.

mecca-656774_1920.jpg
Hadž. Izvor: Pixabay

Doček Nove godine, ni hidžretske, ni međunarodne se ne proslavlja.

Novogodišnju jelku ne možete kupiti legalno. U pojedinim prodavnicama na souku imaju jelke, ali ih kriju zapakovane u nekom ćošku, u drugoj prostoriji. Ukoliko pitate za jelku, pokazaće vam samo ako procene da ste zaista potencijalni kupac, pri čemu je poželjno da fizičkim izgledom ne podsećate na Arape. Kako sam čula, i cene su malo uvećane. Novogodišnje jelke nalaze se na listi stvari zabranjenih za uvoz u Saudijsku Arabiju.

Srećom, knjižare i druge prodavnice nude obilje materijala za kreativce, pa samo ove godine imali unikatnu jelku. Neki od narednih postova biće o tome kako smo je pravili. Za razliku od jelki, ukrasi se mogu lako kupiti, jer kao što sam pomenula, Saudijci ukrašavaju svoje kuće tokom svojih praznika.

Jedna američka kompanija sponzorisala je proslavu Božića u kampu na koju su bili pozvani svi stanari. Kako je bio Deda Mraz i aktivnosti za decu rado smo se odazvali. Sve je bilo u božićnom duhu: jelke, pokloni, dekoracije, božićne pesmice, i preukusni medenjaci.

Evo malo fotografija:

ng4
Sve je spremno za početak
ng2
Ukrašavali smo čarape i kape
ng5
Sklapali smo i dekorisali kućice od medenjaka. Recept po kome su pravljene je ovde, stvarno su bile ukusne!
ng6
Tamarin prvi susret sa Deda Mrazom i njegovim pomoćnikom.

Na kraju večeri, organizovana je lutrija za odrasle u kojoj svako dobija neki poklončić i bočicu domaćeg viskija. Osvojila sam glavnu nagradu:

ng1
Šteta što nije jestivo ☺

Srećna Nova godina i božićni praznici!

Advertisements

10 thoughts on “Nova godina i praznici u Saudijskoj Arabiji

 1. U potpunosti se slažem sa Sanjom. Zaista je zanimljivo vidjeti kako se u drugim zemljama svijeta doživljava ono što je kod nas događaj godine, doslovce 🙂 Posebno me iznenadilo njihovo računanje godine, nisam imala pojma da je tamo tako. Znači, dok mi prolazimo euforiju oko organiziranja slavlja i tko će gdje i skime, tebi je sasvim ležerno? ❤

  Like

 2. Nisam ni ja znala to za godinu dok nismo počeli da sređujemo vize da dođemo. Samo vidiš neke čudne datume u dokumentima 😁 Ove Nove godine uopšte nemam osećaj da je blizu. Nema hladnoće, a i nemam ni neki izbor gde bih je dočekala 😂 Biće to veče kao i svako drugo, sa malo svečanijom trpezom 😊 Nadam se da će novogodišnje veče ispuniti očekivanja vas euforičnih ❤ Svako dobro u 2017. ti želim 😉

  Like

 3. Moja očekivanja su ugodna večer u društvu psa, muža i prijatelja uz dobre filmove, nemam neku posebnu euforiju, koliko se ona osjeti onako u zraku, znamo da nešto dočekujemo pa hajmo onda to i dočekati 🙂 Svako dobro i ja tebi želim u 2017. ili u nekom dijelu 1438. 🙂 ❤

  Liked by 1 person

 4. Jako zanimljiv post i zapravo mi je iznimno drago da sam naišla na ovaj blog. Zanimljive su mi sve priče iz svjetova koji su miljama različiti od našeg. Ovo o čemu pišeš mi se čini kao neki paralelni svemir. Mi tu kitimo gdje god stignemo, cijeli grad, svaki izlog, drvo, svi domovi su u lampicama i ukrasima i onda postoji tamo neki svijet gdje je čak ilegalno kupiti bor! Onda mora da je totalni adrenalin i pravo zadovoljstvo kada ugrabiš neki nakit i malo urediš stan. Fora je to, jer mi ovdje…gdje nam je to sve na dohvat ruke, često stvari uzimamo zdravo za gotovo pa onda često u njima niti ne uživamo u potpunosti.

  Like

 5. Ukrašavaju i oni svoje domove, ali kada su njihovi praznici, i ne zaostaju u šljaštenju, tako da za ukrase nije problem. Ali jelka im jednostavno nije deo kulture 😊 Meni je baš bila fora kad već nije legalna da je pravim sama, i stvarno kako si rekla, uživala sam u potpunosti. Sve najbolje u 2017., a sada idem kod tebe na blog da čitam o Panami i Kostariki! 😊

  Liked by 1 person

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s