Vreme je za šoping!

Ženama u ovoj zemlji su skoro sva prava oduzeta, ali pravo na šoping nije. U šoping centrima, one caruju.

Sve prodavnice se dele na “family only” gde muškarac može ući samo sa ženom/ženama sa kojima je u srodstvu ili u braku, i na “ladies only”, gde muškarci mogu samo da sačekaju ispred. Muškarac sam sme da uđe samo u prodavnice sa isključivo muškom garderobom, ali takve prodavnice su uglavnom van šoping centara.

U većim prodavnicama postoje odvojene kase za muškarce i žene.

shopping-03
Samo za dame
shopping-06
Samo za porodice

Šoping centri se ne razlikuju mnogo od evropskih. U izlozima je raznorazna garderoba, od svečanih haljina do sportske garderobe i nezaobilaznih prodavnica abaja.

Cena abaje ide od 100 rijala za skromnije modele od lošijeg materijala, do preko 1000 za kvalitetnije sa dizajnerskim potpisom. Iako meni sve izgledaju manje-više isto, postoje abaje za svaki dan, za specijalne prilike, za večernje izlaske, sa vezenim ili prišivenim diskretnim detaljima…Saudijke nose isključivo abaje crne boje, nošenje abaje ili marame u drugoj boji, ili nenošenje marame uopšte, siguran je znak da si strankinja.

Suprotno očekivanjima kada je ova konzervativna zemlja u pitanju, u izlozima je i slobodnija garderoba. Najviše je ipak dečijih prodavnica.

shopping-15
Abaja je kao prvi Ford automobil: možeš izabrati bilo koju boju, sve dok je ona crna
shopping-04
Ali ćeš zato šminkom istaći oči 😉

Još jedna čudna stvar – ne postoje kabine za probu garderobe!

Garderobu morate platiti, pa možete probati u toaletu, gde ponegde i ima prostorija za isprobavanje (uska prostorija sva u ogledalima), ili je probati tek kod kuće, pa vratiti u predviđenom roku ukoliko nije odgovarajuća. Po ovom saznanju, moj šoping optimizam je naglo opao.

Ne znam koji je razlog nepostojanja kabina za presvlačenje, da li se plaše da će mladići zavirivati u ženske kabine, ili da će žene izneti novu garderobu ispod abaje, drugi razlozi mi stvarno ne padaju na pamet… Ako imate neku ideju zbog čega nema kabina, podelite je sa mnom u komentarima.

shopping-10shopping-09

Ne postoje kabine, ali svaki šoping mol ima prostorije za molitvu, na različitim krajevima mola za muškarce i žene. Za vreme molitve, mol zna da bude sablasno prazan. Inače je vrlo zanimljiv prizor, crne i bele figure sa maramama okupiraju prostor. Ima mnogo žena koje su potpuno pokrivene, sa sve rukavicama. Bez namere da vređam, izgledaju kao crni pokretni vigvami.

shopping-05
Znaci unutar mola
shopping-12
Za vreme molitve

Svaki šoping mol ima deo za decu, igraonicu u pesku i luna park. U igraonicama u pesku možete ostaviti decu animatorkama (koje su takođe u abajama sa nikabom), i samostalno obaviti kupovinu, mada ja se ne bih usudila. Ulaz u igraonicu je 40 rijala (oko 1200 dinara), i važi ceo dan, sa neograničenim brojem ulazaka i izlazaka.

img_2335
U ovom delu mola je slikanje zabranjeno, fotografije su preuzete sa sajta Jeddah for kids

img_2336

Zabranjeni artikli

Uvoz akohola i svinjskog mesa je iz religijskih razloga zakonom zabranjen. Početkom 2015. na tržištu su se nekako u pojedinim gradovima pojavile svinjske prerađevine, ali nije objavljeno kojih proizvođača i kako su tu dospele. Komentari Saudijaca na tu vest idu od bojkota svega uvezenog sa zapada do neverice:

capturesss

Osim alkohola i prasetine, u KSA je zabranjen uvoz mnogih drugih, čiji spisak možete videti ovde.

shopping-13
Oduševljenje traje dok ne vidiš “non alcoholic” sitnim slovima

Hipermarketi

Ako ne računamo alkohol i svinjsko meso i sve što se od njega pravi, izbor u prodavnicama je zaista velik, i mogu naći većinu namirnica na koje smo navikli. Asortiman se dosta razlikuje u zavisnosti od maloprodajnog lanca. U dominantnom, domaćem lancu su najzastupljeniji lokalni brendovi i proizvodi iz zalivskih zemalja, u pojedinima dominiraju američki i evropski brendovi, dok su neki lanci bolje snabdeveni robom sa daljeg istoka.

shopping-07
Najveća šoping kolica na svetu nalaze se u Kamis Mušatu u Saudijskoj Arabiji

Ono što sam prvo primetila je da su dostupna pakovanja veća od onih u Srbiji, verovatno zbog činjenice da prosečno domaćinstvo ovde čini veći broj osoba.

Ambalaža proizvoda prilagođena je kulturi podneblja, ako je slika žene na pakovanju, u 99% slučajeva ima hidžab.

shopping-14
Hidžarbie
shopping-01
Cenzura ženskih figura

Izdvojila sam listu nekih proizvoda, da uporedim cene u Srbiji i ovde. Sa online portala najvećeg srpskog i saudijskog maloprodajnog lanca preuzela sam redovne cene, sve cene u tabeli su u dinarima, preračunate po kursu od 6.10.2016.

Proizvod Saudijska Arabija Srbija
Mleko 3,2% 1l 141 110
Jaja 30kom 352 380
Brašno 1kg 117 51
Suncokretovo ulje 1l 323 145
Kafa turska* 200g 440 225
Parodontax pasta za zube 75ml 660 430
Head&Shoulders šampon 400ml 587 480
Pampers pelene, veličina 4, 76 kom 1967 2000
Persil gel tečni deterdžent za veš, 3l 969 1100
Jabuka 1kg 176 100
Šargarepa 1kg 117 45
Nar 1kg 117 360
Đumbir 1kg 88 270

*Kafu kakva se pije u Srbiji je teže naći, Saudijska je potpuno drugačijeg ukusa i izleda.

Za našu četvoročlanu porodicu, mesečna kupovina iznosi oko 2400 rijala, što je oko 70.000 dinara.

Jedina stvar koju sam za sada primetila da je teže naći su kašice za bebe sa povrćem, dok one sa mesom mislim da ne postoje. Umesto hleba, Saudijci jedu neke kao tortilje, to je u stvari njihov hleb; i konzumiraju mnogo pirinča, zrnaste hrane uopšte.

Dok kupujemo, deci prilaze Saudijke, ljube ih, pomiluju po glavi i govore “Mashallah, mashallah”. U početku mi je bila jako čudna ta neposrednost i prilaženje. Naravno, prilaze samo kada ja guram kolica, a Mihael je na udaljenosti od najmenje metar i po od nas.

Radno vreme je takođe drugačije, pa tako marketi rade od 9 ujutru do čak 1 ili 2 iza ponoći.

U Abi i Kamisu se za vreme molitve objekti zatvaraju, tako da vreme za kupovinu treba dobro isplanirati, da ne biste bili izbačeni iz radnje iako niste završili sa nabavkom.

Čekanje ispred marketa da se završi molitva, i žurba da se sve obavi do sledeće:

U Rijadu na primer, ne morate napustiti objekat za vreme molitve, ali će vas zaključati unutra, pa možete lagano nastaviti sa kupovinom i platiti kada se zaposleni vrate. Pauza za molitvu traje oko pola sata. Najveći broj ljudi posećuje šoping centre i markete posle 20h, kada se završe sve dnevne molitve.

Cena benzina

U zemlji koja leži na nafti, cena benzina je prava sitnica. U ponudi su benzini od 91 i 95 oktana. Pumpe su veoma skomne, nema tu ničeg modernog kao u Evropi, ali zato svaka ima malu džamiju ili bar prostoriju za molitvu pride.

Cena jednog litra benzina od 95 oktana je 90 halala, što je oko 26 dinara.

Ovo je cena nakon januarskog poskupljenja od 50%.

Litar vode košta skoro isto kao i litar benzina. Ovde se koristi isključivo flaširana voda za piće i kuvanje.

Velike prodavnice

Uz glavni put nižu se velike prodavnice, uglavnom (potpuno kič) nameštaja, tepiha, drugih stvari za uređenje enterijera, pa i garderobe i igračaka…deluju kao da su grupisane po vrsti robe. Zapadnjake ćete ovde retko sresti. Iako (još uvek) bogata zemlja, svi vole da pazare jeftino, pa ni ogromne prodavnice tipa “sve za 5 ili 10 rijala” (150-300 dinara), nisu bez kupaca. Kada danju prolazite ovim glavnim putem, sve ove prodavnice izgledaju pomalo neugledno i pusto, sa tim ogromnim staklenim prašnjavim izlozima. Noću, kada se svetla popale, i kič zasvetli u punom sjaju, utisak je sasvim drugačiji.

shopping-02
Sad sam radoznala da vidim kako im izgledaju domovi

 

Advertisements

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s