Rijal Alma muzej

Radoznalost o nekadašnjem načinu života na ovim prostorima nas je jednog vikenda odvela u Rijal Almu. Rijal Alma je selo nastalo još u VIII veku, a u XII se pominje kao značajan trgovački centar koji povezuje luke sa Crvenog mora i iz Adenskog zaliva sa Mekom i Medinom. Nalazi se u dolini (wadi na arapskom) okruženoj visokim planinama.

Rijal-Alma-road-akaba.jpg
Put ka Rijal Almi

Do ovog hiljadugodišnjeg sela se dolazi akabom, strmim krivudavim putem, nalik serpentinama. Za desetak minuta vožnje ovim putem spuštamo se sa 2700 na 1500 metara nadmorske visine.

Rijal Alma se sastoji od šezdesetak kuća, višespratnica, koje liče na tvrđave. Izgrađene su od prirodnog kamena, gline i drveta. Naselje je okruženo gustim zelenilom.

Rijal-Alma-museum-6.jpg
Rijal Alma

Voljom lokalne zajednice, jedna od kuća, Al-Alwan tvrđava stara više od 400godina, je 1985. pretvorena u muzej. U muzeju se nalaze predmeti za domaćinstvo, oružje, odeća, nakit, rukopisi pa čak i nekoliko prepariranih životinja. Svi eksponati u muzeju, a ima ih preko 2000, poklon su stanovništva koje je na ovaj način želelo da sačuva svoju tradiciju.

rijal-alma-8
Škola u kojoj se učio Kuran
rijal-alma-museum
Stari komad nameštaja
rijal-alma-swords
Mač, ili saif na arapskom. Zakrivljeni potiču sa Bliskog Istoka.
rijal-alma-silver-jewlery
Srebrni nakit
rijal-alma-museum-4
Kuhinjsko posuđe
Rijal-Alma-social-politeness-tools.jpg
Oruđe za upristojavanje neposlušnih

Rijal Alma je zbog svoje arhitekture jedno od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Arabijskog poluostrva. Od prošle godine je kandidat za upis na UNESKO listu svetske kulturne baštine. Više o istorijskom značaju Rijal Alme možete saznati ovde.

rijal-alma-5

rijal-alma-3

Selo se restaurira i konstantno uređuje kako bi privuklo što više stranih turista. Sada, svake godine ovo mesto poseti oko 50.000 turista. Izgrađena je i žičara koja povezuje Rijal Almu i Al Sooda nacionalni park, koji ćemo nadam se uskoro posetiti.

Rijal-Alma-7.jpg
Neke kuće čekaju restauraciju

Majlis slikarstvo

Unutrašnjost muzeja dizajnirala je umetnica i nekadašnja stanovnica sela Fatima Abu Gahas, a oslikale su je meštanke. Za asirsku regiju karakteristično je majlis ili nagaš slikarstvo – oslikavanje unutrašnjih zidova kuće različitim geometrijskim šarama u jarkim bojama, prirodnog porekla, od biljaka, zemlje i kamena.

Rijal-Alma-Majlis-Nagash.jpg
Majalis slikarstvo

Prvo bi se komadićem uglja iscrtale šare, tamo gde treba da se ispuni bojom stavlja se tačka.  Onda se ceo mural boji četkicama od kozije dlake. U drugim delovima Arabije ovaj slikarski pravac nije zastupljen. Neki smatraju da je majlis (ili majalis) nastao u Asiru i odatle se proširio na Španiju i Latinsku Ameriku, dok drugi smatraju da je inspirisan kulturom Jemena, Indije ili Afrike.

Majlis na arapskom znači soba za posete, te otuda i naziv za ovaj način slikanja. Isključivo žene su oslikavale ovaj prostor i tako ukrašavale svoj dom. Raznolikost boja i šara odavala je status i bogatstvo porodice.

Rijal-Alma-Majlis.jpg

Svega nekolicina žena danas poznaje tajne ove umetnosti, jer su sa bogaćenjem zemlje ljudi napuštali tradicionalne kuće i samim tim ovaj vid dekoracije. Pre svoje smrti, Fatima je podučavala grupu žena ovom specifičnom slikarstvu, kako bi se sačuvala tradicija.

Vreme za molitvu

Kada se naša poseta već bližila kraju, usledio je poziv za molitvu.

Nezgoda

Popovratku sa našeg izleta, zadesila nas je manja nezgoda. Naime, negde na pola puta, dok smo se uspinjali akabom, motor je prokuvao! Stali smo na proširenje pored puta i čekali da se ohladi.

Dok smo čekali imali smo lep pogled na dolinu, i dovoljno vremena za slikanje i snimanje.

Jedan Saudijac se zaustavio da ponudi pomoć. Iako je moj muž ponavljao da je sve u redu i da ćemo uskoro nastaviti sa putem, Ibrahim nije prihvatao ne kao odgovor. Odvezao se u podnožje da bi nam doneo još vode da sipamo u hladnjak.

Po povratku, dok su Ibrahim i Mihael prčkali ispod haube, meni je prišla njegova supruga Halima sa njihove dve ćerkice. Jedna se zove Grina, a drugoj nisam upamtila ime. Pružila mi je kesu sa sokovima, vodom i hranom iz supermarketa. Kratko smo porazgovarale, pa se vratila u njihov auto. Na putu do kuće, Ibrahim nas je još dva-tri puta pozvao da proveri da li smo bezbedno stigli.

Svuda ima dobrih ljudi.

Više fotografija Rijal Alme pogledaj u Galeriji.

Advertisements

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s