Dan državnosti

Dan državnosti Saudijske Arabije obeležava se 23.septembra i predstavlja godišnjicu osnivanja Kraljevine Saudijske Arabije. 1932. godine je kralj Abdulaziz ibn Abdul Rahman ibn Faisal ibn Turki ibn Abdullah ibn Muhammad Al Saud, odnosno samo Abdulaziz ili Ibn Saud kako ga zovu, ujedinio sve tadašnje emirate i klanove u zajedničku državu, koja je po njegovoj porodici i dobila ime – Saudijska Arabija.

U gornjem videu, starac sa naočarima predstavlja Ibn Sauda, osnivača države, a u kadru gde su 4 muškarca zajedno, do njega je sadašnji kralj Salman, pored njega prestolonaslednik, i na kraju sin sadašnjeg kralja, tridesetjednogodišnji ministar odbrane i 2. u liniji nasledstva saudijskog prestola.

Saudijsci su veoma ponosni na svoju naciju, i poštuju vladajuću dinastiju Al Saud koji imaju značajnu ulogu na Arabijskom poluostrvu još od XVIII veka. Saudijski kraljevi od 1986. osim kraljevske imaju i titulu „Čuvara dve svete džamije“ – Poslanikova džamija u Medini i Velika džamija u Meki.

Posle smrti osnivača države, Ibn Sauda, 1953. godine, na tronu se smenjuju njegovi sinovi, njih 6 od ukupno 45 sinova koliko je imao. Po završetku vladavine sadašnjeg kralja, kruna prelazi na unuke Ibn Sauda.

Na dan proslave, sve je ukrašeno nacionalnim simbolima

nd3
Izvor: http://www.saudinationalday.com

Zastava Saudijske Arabije na sebi ima ispisan šehadet (shahada): lā ʾilāha ʾillā-llāh, muḥammadur-rasūlu-llā, što znači: Nema drugog boga osim Alaha i Muhamed je njegov prorok.  Zastava je napravljena tako da se ispis može pravilno čitati, sa desna na levo, sa obe strane. Zbog svoje verske simbolike, saudijska zastava nikada ne sme biti istaknuta vertikalno, niti na pola koplja, jer bi to značilo nepoštovanje Alaha. Za fudbalsko svetsko prvenstvo 2002. godine, FIFA je htela da napravi loptu sa zastavama svih zemalja učesnica, ali se od ideje odustalo jer je Saudijska Arabija protestovala jer je neprikladno šutirati nogom sveti ispis na njihovoj zastavi. Mač ispod šehadeta je simbol  dinastije Al Saud i predstavlja vojnu snagu i veštinu. Zelena boja predstavlja Islam, a veruje se da je bila omiljena boja proroka Muhameda.

14469701_702328389916381_9160059783921508506_n
Odevna kombinacija ovog mladića je loše komentarisana na društvenim mrežama. Nošenje šehadeta na odeći se smatra neprikladnim. Izvor: fb stranica Life in Saudi Arabia

Grb Saudijske Arabije sastoji se od dva ukrštena mača koji predstavljaju Kraljevinu Hejaz i Sultanat Najd koje je Ibn Saud prve ujedinio 1926. Iznad mačeva je zelena palma koja simboliše bogatstvo zajedničke države. Još jedno tumačenje je da mačevi predstavljaju silu koja će biti upotrebljena u odbrani nacije (palme).

Himna Saudijske Arabije:

U prevodu: Pohitajmo ka slavi i nadmoći, veličajmo stvoritelja neba! Podignimo zelenu zastavu, koja nosi sjajnu krilaticu. Ponavljajmo: Alahu Akbar! Domovino moja! Domovino, živiš kao ponos Muslimana! Živeo kralj! Za zastavu! I za domovinu!

Osim u Saudijskoj Arabiji koja predstavlja centar muslimanskog sveta, dan državnosti Saudijske Arabije se obeležava i u susedskim zemljama, kao i u drugim državama u kojima je većinsko stanovništvo muslimanske veroispovesti.

Advertisements

One thought on “Dan državnosti

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s