Abha Shopping Festival

U Abi je sada turistička sezona u jeku. Zbog prijatne klime, ovde se sjate turisti iz cele Kraljevine, pa i iz drugih zemalja Arapskog poluostrva.

U toku je lokalna manifestacija – Abha Shopping Festival.

-Selam Alejkum!
-Alejkum Selam!  (nastavlja da priča nešto na arapskom)
-Do you speak English?
-Yes! 5 riyals.
– Here it is.
…Daje nam propusnicu…
-Shukran! (Hvala)
-Afwan!(Molim)

Prolazimo rampu.

Shopping festival je otprilike…vašar.

Stule

Sa parkinga se ulazi u deo rezervisan za hranu i zabavu – raznorazne vrteške, ringišpili, tobogani, bazeni sa čamcima na sudaranje…Samo se žene  voze na vrteškama. Ne znam da li postoje posebne za muškarce. Tobogani i vodene zanimacije su rezervisane za decu.

Pilici
Slatko? Pogledaj kako ih farbaju 😦

U ovom delu se ujedno nalazi i ona klasična “vašarska” roba – razne drangulije i džidžabidže za decu. Na travnatim “ostrvima” neretko se nađe prostirka na kojoj odmara porodica. Iz tog dela ide se u jedan ograđeni gde je postavljena bina. Mnogo je ljudi, na programu je dodela nagrada.

ljudi

Odatle se ulazi u hale u kojima je izložena roba – od šminke i parfema, preko tkanina, nezaobilaznih abaja i toga, nakita do keramike i posuđa.

TkaninePapuceKeramikaposudjeMuska moda

Timpan

Najviše je srebrnog nakita

Beduinski unikatni srebrni nakit, ukrašen je kamenjem različitih oblika, najčešće tirkizne ili crvene boje. Ogrlice, narukvice, nanogice, prstenje su prava mala umetnička dela. Na shopping festivalu se moglo naći par štandova sa ovim nakitom, mada se on tradicionalno prodaje na souq-u – tržnicama na otvorenom. U Kamis Mušatu postoji poseban souq, gde se trguje samo srebrom.

Nakit

Interesantno je da se retko može naći zaista stari, originalni beduinski nakit. U beduinskim porodicama, nakit je isključivo vlasništvo žene, i ona njime slobodno raspolaže. Dobija ga od roditelja čime se pokazuje status porodice, od muža prilikom sklapanja braka gde se vidi koliko on i njegova porodica cene mladu, i prilikom rođenja sinova. Tradicija nalaže da se nakon smrti žene, njene lične stvari uključujući i nakit – uništavaju. Srebrni nakit se prodaje budzašta kujundžijama, koji ga melju i onda prave nove komade.

Svuda se širi taj slatkasto-drveni miris Istoka

carobna lampa

To je oud – obavezan sastojak svakog arapskog parfema. Oud (ili Agar kako se još naziva) se dobija kada se drvo roda Aquilaria ili Gyrinops zarazi određenom vrstom parazita, i onda drvo u srcu stable počinje da luči oud – tamnu, aromatičnu smolu, koju drvo upija. Oud potiče iz Jugoistočne Azije. Oud boljeg kvaliteta, iz Kambodže, je skuplji od zlata – cena za kg ide i preko 30.000 $. Dokumentarac i reportažu o ovom drvetu, njegovom uzgajanju i posledicama eksploatacije možete pogledati ovde.

sultanuloud
Oud  Izvor:sultanuloud.com

Saudijska Arabija je među 5 najvećih uvoznika ove sirovine. Od ouda se dobija ulje ouda koje se koristi u izradi parfema ili se može direktno nanositi na kožu. Oud se koristi i kao kod nas tamjan, da se osveži odeća za molitvu i prostorije, pa potrošnja osetno raste za vreme Ramadana i drugih muslimanskih verskih praznika.  U posebnim, luksuznim, pakovanjima oud predstavlja i tradicionalan poklon.

Parfemi

 Više fotografija, slike i snimke dešavanja na bini možete naći na zvaničnom Instagram nalogu manifestacije: https://www.instagram.com/abhashopping/

Advertisements

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s