Wadjda – saudijski film

Dok sam pretraživala internet kako bih što više saznala o zemlji u koju idem, naletela sam na trejler ovog filma. Naravno, iste večeri je odgledan.

Ovaj film, objavljen 2012. godine na filmskom festivalu u Veneciji, za Saudijsku Arabiju je u mnogo čemu prvi:

  • Prvi film čije je scenario pisala i koji je režirala jedna žena – Haifaa al-Mansour
  • Prvi film koji je u celosti sniman u Saudijskoj Arabiji
  • Prvi film koji je Saudijska Arabija kandidovala za Oskara, u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku, ali film nije dobio nominaciju

Od svog prvog prikazivanja do danas, film je osvojio 22 nagrade i 33 nominacije, od čega su 3 nagrade nagrade publike. Spisak nagrada i nominacija možeš pogledati ovde. Film je takođe uključen na Šnajderovu listu “1001 Movies You Must See Before You Die“.

Wadjda movie
Izvor: IMDB.com

Interesantno je da u Saudijskoj Arabiji uopšte ne postoje bioskopi! Tokom osamdesetih su zatvorene sve bioskopske dvorane zbog stalnih prigovora islamskih konzervativaca. Prema tumačenjima islamskog zakona, gledanje filmova ima loše posledice.

Paradoksalno, zatvaranjem bioskopa, nastajali su video klubovi, koji su se polako gasili pojavom interneta, čime su filmovi postali još dostupniji.

Poslednjih godina, pokreće se pitanje ponovnog otvaranja bioskopa, dok vlada tvrdi da ne postoji zabrana bioskopa, te da je razlog njihovog odsustva neinformisanost investitora.

O čemu se radi u filmu?

Ako ne želiš unapred da saznaš radnju, preskoči sledeći pasus i pređi na trejler.

Priča je o devojčici Wadjdi koja ima 11 godina i živi u Rijadu. Jednom je u povratku iz škole videla u prodavnici zeleni bicikl i želi da ga kupi kako bi se trkala sa svojim drugom Abdulahom. Međutim, voženje bicikla je devojčicama zabranjeno i majka ne želi da joj ga kupi. Wadjda se onda počinje dovijati na razne načine da sakupi novac za bicikl, između ostalog, prijavljuje se na takmičenje u recitovanju Kurana. Pobeđuje, međutim, pošto pred učiteljicom otkriva svoje planove vezane za bicikl, novac se u njeno ime donira Palestini… Na kraju, majka joj ipak kupuje bicikl, posle razočarenja jer se Wadjdin otac ženi drugom ženom kako bi dobio muškog naslednika, pošto Wadjdina majka ne može da ima više dece.

Na jednostavan i nenametljiv način, film oslikava život saudijske porodice, način obrazovanja devojčica i funkcionisanje ovog društva u celosti. Sudeći po komentarima Saudijki na IMDB i saudijskim blogovima koje pratim, film je vrlo realističan. Režiserka je na osnovu filma kasnije napisala knjigu – “Zeleni bicikl (The Green Bicycle).

Knjigu nisam čitala, a film preporučujem.

Advertisements

2 thoughts on “Wadjda – saudijski film

  1. Volim ovakve filmove, a i knjige sa istom tematikom! Probaću da budem strpljiva i prvo potražim i pročitam knjigu, a zatim pogledam film. Mislim da bi bila prava šteta propustiti one vizuelno manje zanimljive delove, za koje nema mesta u filmu od okvirnih 1:30 min. Odlična preporuka! Radujem se ovom susretu! 😊

    Like

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s